sestdiena, 2013. gada 6. jūlijs

Vai ieslodzītie vispār var resocializēties?



Saeima 2011.gada 14.jūlijā pieņēma likumu "Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā", papildinot šo tiesību aktu ar devīto "A" nodaļu "Ar brīvības atņemšanu notiesāto resocializācija". Likuma 61.3pantā cita starpā ir noteikts: "Ar brīvības atņemšanu notiesāto resocializācijas process ir sociālās uzvedības korekcijas un sociālās rehabilitācijas pasākumu kopums, kura mērķis ir veicināt notiesātā tiesisku uzvedību un veidot viņam sociāli pozitīvu vērtību izpratni."


Savukārt LSIK 61.5panta trešā daļa noteic, ka notiesāto resocializācijas īstenošanas kārtību nosaka Ministru kabinets. Notiesāto resocializāciju organizē brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks, un tās īstenošanā piedalās visi brīvības atņemšanas iestādes darbinieki un normatīvajos aktos noteiktie citu institūciju pārstāvji.

Kā tas izskatās statistikā:

Izglītību iegūt vēlējās: 2011.gadā 2782, bet 2012.gadā jau 3363
Sociālo darbinieku sniegtās konsultācijas izmantoja: 2011.gadā 6679, bet 2012.gadā 6054.
Bet nodarbināti cietuma saimnieciskajā apkalpē un uzņēmēju radītajās darba vietās:
2010.gadā 1210, 2011.gadā 1224, 2012.gadā tikai 525! Ieslodzītie.

Papētīju ES struktūrfondu apgūtos līdzekļus, kuri apgūti attīstot dažādus projektus, kas tiešā veidā vērsti uz to, lai  ieslodzītie attīstītu  darba iemaņas tādās profesijās, kurās pēc tam veiksmīgi varētu strādāt. Zemgales reģionā, Jēkabpils, Jelgavas un Vecumnieku cietumi, sevi tik tālu izreklamējuši, ka tur būtu jābūt baram ar pavāriem, metinātājiem, datu ievades operatoriem, un vēl dažādiem speciālistiem, nemaz nerunājot par RCC un Šķirotavas cietumiem.
Bet būsim reāli, neviens no viņiem pēc šo apmācības kursa iziešanas, savā specialitātē nestrādā, un apmeklē šos kursus, lai tikai kārtējo reizi tiktu pie pakāpes paaugstināšanas un atkal liktu komisijai izvērtēt viņa piemērotību nosacītai pirmstermiņa atbrīvošanai.
Īstais iemesls kāpēc ieslodzītie nespēj attīstīt šīs prasmes, ir cietuma administrācijas ieskati par to, kā izmantot šo darbaspēku savās personiskajās interesēs. Cietuma ieslodzītie tiek regulāri nodarbināti projektos, par kuru veikšanu faktiski tiek slēgti līgumi ar privātuzņēmējiem. Līdz ar to ieslodzītajiem par konkrēto darbu netiek maksāts, bet naudu saņem cietumu priekšnieki un Ieslodzījumu vietu pārvaldes vadība.
V.Puķīte tika atlaists ar pamatīgu skandālu, neatļāva pat mierīgi aiziet pensijā, tas nozīmē, ka tas ir nopietns precedents, lai par to aizdomātos, jo NEVIENS no politiķiem  veco vilku neaizstāvēja, kā tas parasti notiek ar citiem svarīgiem un cienījamiem cilvēkiem. Kā tiek veidotas šīs mahinācijas, tas ir papildus stāsta vērts, bet ieslodzītie ir tikai viena ekonomikas vienība šajā virpulī. Un ieslodzītie, nevis nevēlas strādāt, bet praktiski tiek paverdzināti, lai uz viņu darba rēķina varētu nopelnīt visi, izņemot  pašu ieslodzīto.
Bieži ieslodzītajiem pašiem par savu naudu tiek iedāvāts izremontēt kameras, lai viņiem būtu labāki dzīvošanas apstākļi, tikmēr  cietumu remontiem tiek izdalīti līdzekļi, par kuru tālāko plūsmu var tikai minēt. Padomju savienības laikā daudzi valsts pasūtījumi tika izpildīti tieši ieslodzījumu vietās, bija plāns, bija izpilde, ieslodzītie saņēma atalgojumu par izpildīto plānu saskaņā ar normas likmi, un visi bija apmierināti. Lai arī lielākā daļa ieslodzīto ir mazizglītoti un ne reti pat analfabēti, tomēr aiz žoga nokļūst cilvēki, kuri ir kļuvuši par tiesnešu vienkāršas cilvēcīgas nepatikas upuri, dažādu policistiņu, prokuroru un citu ietekmīgu cilvēciņu spiediena  vai pat vienkārši tāpat, „ka tu tāds esi” rezultātā. Un tādu gadījumu ir pietiekami daudz, lai tie nebūtu vairs atsevišķi gadījumi.
Otra problēma ar ieslodzīto legālu nodarbināšanu izņemot korpucijas apli, lai vispār pie tāda līguma tiktu, ir augstā kadru mainība. Termiņš kurš jāpavada jauno darbinieku apmācot, pie vidējā soda izciešanas termiņa bieži vien ir pārāk garš, lai ieslodzītais pilnvērtīgi veiktu tam uzticētos darba pienākumus.
Labs piemērs ir Lielbritānija, kur cēla nevis tikai fermas, bet arī rūpnīcas, un apkārt tām infrastruktūru, un lielākā daļa britu nebūt nav izglītoti, kā varbūt tiek kļūdīgi uzskatīts, bet darbs fabrikās bieži vien ir maksimāli primitīvs, lai to varētu veikt cilvēki kuri spēj saprast un vienlaicīgi izpildīt pat tikai divas komandas, piemēram „picking un packing”.  Tā daļa Latvijas iedzīvotāju, kuri tur aizbraukuši to ir novērtējuši, jo par darbu, kur nevajag domāt, viņiem piedāvā samaksu, kādu šeit saņem cilvēki ar augstāko izglītību un augstu atbildības līmeni, bet kādēļ to nevarētu adaptēt arī Latvijas ieslodzījumu vietās, nav īsti skaidrs, jo bezdarba līmenis Latvijas ieslodzījuma vietās ir tuvu pie 95%. 

P.S.Vai jūsuprāt, pēc, piemēram, pavadītiem četriem gadiem bezdarbībā cilvēks vispār spēj atkal normāli sākt strādāt, ja visu šo laiku viņš ir gulējis, ēdis, runājis pa telefonu, klausījies narkomānu  spriedelējumos, vai vecu katordznieku padomos, kā būtu bijis labāk jādara tas vai tas, lai tur nenokļūtu,  piedalījies dažādu iekšējo noteikumu pārkāpšanā?

5 komentāri:

  1. Par
    peedeejo rindkopu jau driizaak jaajautaa Tev. Kaa ir- ja neskaita
    narikus, tad cik liela dalja, kas iznaak no cietuma sakaarto dziivi?
    Atkal- ganriz pie visa vainiiga augstaa korupcija Latvijaa. Saak jau
    skjist, ka par katru cenu gut labumu sev, nevis godigi pildit savu darbu
    ir gluzhi vai muusu asiniis. Vai taas ir kriizhu un smago okupacijas
    gadu sekas- velns vinju zin... Tepat Igaunijaa shadas problemas, kaa
    liekas nav. Tur, ka Tu jau iespejams zini, naudu, ko ieslodzitie nopelna
    dala 3 daljaas- ar vienu sedz vinju parkapumu radiitaas sekas, ar otru
    palidz segt vinju uztureeshanu un tresho liek ieslodziitaa kontaa, kuru
    vinjsh sanjem, kad iznaak no cietuma. Tiek dota reala iespeja cilvekam
    saakt dziivot (vai nopirkt gerichu...............) Pie mums kaut kas
    taads laikam nespiid.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kaut kas tāds spīdēs,kad manā dzimtajā Olainē mazā cietumiņa vietā uzcels to kruto muļu par 55 miljoniem. LTV iekš youtube bija sižets,kur rādija Igaunijas cietumu,pēc,kura piemēra cels cietumu Olainē. Tur arī par to darbu un samaksu tika teikts. Pietam,kad to uzcels,tad cietuma dzīve mainīsies par 180,jo paskatoties uz to Estiņu cietumu,skaidrs,ka maļavas,zirgi un visādi brīnumi vairs nebūs.Kamerās pietam tikai 2 cilvēki.

      Dzēst
  2. Ja pirms tam ir strādājis, tad visdrīzāk spēj. Gan jau pēc tiem četriem gadiem garlaicības kauks pēc darba.

    Manuprāt, sarežģītāk ir ar tiem, kas nav strādājuši pirms tam - nepilngadīgie, jaunieši utt. Pie tam - pat ja strādāt ir vēlme, man šķiet, ka darba devēji gluži nestāv rindā, lai nodarbinātu bijušos cietumniekus.

    Par naudas izsaimniekošanu ir skarbi, bet vienīgais, ko mēs - mirstīgie - varam darīt ir cerēt uz to labāko. Būtu jauki, ja ES vienkārši nogrieztu naudiņu un pabļaustītos par korupciju - tas parasti mūsējiem liek sakustēties.

    AtbildētDzēst
  3. Resocializēties var. Jautājums,cik ļoti paši zeki to vēlas... Mans čoms,kurš kopumā 4 gadus ar kapeikām pavadīja cietumā,iznācis jau pāris gadus.Dzīvo normālu dzīvi ar savu sievieti,strādā un viņam viss OK. Tā kā es domāju,ka tas ir atkarīgs no katra indivīda paša,cik ļoti viņš vēlas atgriezties sabiedrība kā normāls cilvēks. Tomēr cietumos pilbs ar recedīvistiem,kuriem tā resocializācija naher nav vajadzīga...

    AtbildētDzēst
  4. Par to vai var resocializēties vai nē, par to cik katrs var atsākt normālu dzīvi varētu spriedelēt daudz un dikti, bet..
    Nedaudz, bez dziļiem statistikas datiem, pavērojot, kas vispār cietumā nokļūst, lielākai daļai, ir uz reiz skaidrs, ka daļa arī pirms cietuma neko nevēlējās darīt un diez vai, kad iznāks, kaut kas mainīsies uz labo pusi viņu darba kultūrā.

    AtbildētDzēst