trešdiena, 2013. gada 19. jūnijs

Par Valčaru 3.sērija...

Vakars pienāca nepamanot, Valčara uzlika sildīties ūdeni, lai pēc tam uz krūzītes uzliekot alumīnija bļodu varētu uzsildīt neapēsto krovņaku. Valčara, ko tu pie galda nesēdies, kaut ko aiz muguras sev jūti? – Tūzis noskatoties Valčaras meditēšanā ap savu makaronu bļodiņu vēlējās uzzināt. Tūzis acīmredzot tomēr bija lietas kursā, ja kāds cits ieslodzītais pats atsakās iet pie kopējā galda, tam var būt iemesls, ka ieslodzītais tomēr kaut ko slēpj no pārējiem, iespējams viņš ir apbižotais un nolaistais, bet tajā atzīties viņu piedabūt nevar.

Iespējams, ka cilvēkam ir kāda infekcija, un viņš tādā veidā cenšas neaplipināt pārējos, jo cietuma administrācijai jau ir vienalga, kamēr tev nav tuberkoloze, kas praktiski ir vienīgais gadījums, kad ieslodzītais tiek izolēts no pārējiem. 
Nē, neko nejūtu – Valčaras acīs parādījās nicinājums, - ar mani taču viss ir skaidrs, bet es par Jums vēl visu neesmu uzzinājis, tīri nekā personīga, man dzīvē visādi ir gājis, un pēc tam attaisnoties, ka es kaut ko neesmu sapratis, tomēr nesanāks, no manis paprasīs atbildēt, kā no saprotoša, nav jau Jums par ko uztraukties, zonā neesat bijuši, Jūs vēl cietumu neesat redzējuši, šeit vēl tikai viss sākas, tālāk būs tikai žostkāk, bet tie kuri no Jums izturēs, tie arī varēs beidzot pateikt, ka ir sēdējuši, ar to nav jālepojas un jālielās, un labāk to vispār nevienam nestāstīt, bet kādreiz neviens kopā uz lietu negāja, ja biedrs nebija vismaz vienu hodku izgājis, tas tagad Jūs te uz vienas kājas nostāvat un pēc tam savā pagalmā visiem pa pālim stāstiet kādi Jūs ugalovņiki, mūsu laikā, to visu vajadzēja nopelnīt ar savām asinīm. Tāpēc aizslēgsim šo tēmu, - Valčara pabeidzis savu sakāmo paskatījās apkārt.
 Kameras biedri izskatās, bija klausījušies katru vārdu, un nespēja saprast, kā tādu informācijas daudzumu sagremot. Pēc mulsuma minūtes katrs atkal atguvies turpināja savu iesākto. Tūzis negribot zaudēt savas pozīcijas, tomēr neatlaidās – Tad jau toreiz par mužiku bija grūti kļūt? Valčara nosmīnēja un pajautāja, Tu esi cietumā tik ilgi sists, lai 3 dienas nevarētu piecelties no gultas? Par ko?-Tūzis izbrīnīts paskatījās. Nu redzi, tad jau tu nemaz nezini, kas tu patiesībā esi pa dzīvi, jo tas ko tu saki vēl jau ir jāpārbauda, nozīme ir tikai tam ko par tevi saka citi arestanti, tāpēc mēs esam divās dažādās pozīcijās, par mani vēl var noručīties praktiski visi ar kuriem esmu kopā sēdējis, bet par tevi?- Valčara apsēdās pie sava skapīša un sāka ēst savus uzsildītos makaronus. 
Tūzis pārfiltrējot iegūto informācijas devu, tomēr negribēja padoties- nu tavos laikos, jau toreiz bija savādāk, tagad taču daudz kas ir mainījies. - Piekrītu, bet neviens nav atcēlis tādas lietas, kā cieņu pret vecākiem cilvēkiem, godīgumu pret apkārtējiem, un elemetāras pieklājības normas, tas arī tevi raksturo, kā cilvēku kopumā, šajās sienās šīs īpašības ātri vien izskristalizējas, un ja tev tādu nav, tu to nevarēsi noslēpt, cietumam ir acis un ausis visur, tas tev nākotnei zināšanai varbūt noderēs, kas zin,- Valčara nobeidza savu sakāmo.

Tūzis sapratis, ka vecais vīrs tikai vēlas viņu pamācīt, piecēlās no savas škonkas un devās pie plauktiņa, kur stāvēja veikalā iepirktais proviants, - Valčara, kafiju dzersi ar cepumiem? Jā, derētu kaut ko garšīgu, Valčara piecēlies sameklēja savu krūzīti padeva to Tūzim, lai tas pielietu krūzītē ūdeni kafijas apliešanai, un sāka meklēt cukuru, - Kāds nav redzējis kur ir cukurs? - Valčara jautājoši apskatījās apkārt. Kamera klusēja. Es, savu devu no rīta pie putras pieliku, vairāk neesmu ņēmis – Okuņš nedroši ierunājās. Arī Tūzis, kā kameras vecākais sapratis, ka šis ir gadījums, kad jārīkojas, nodublēja Valčaras jautājumu – Nu, kurš tad paņēmis ir to cukuru? Visi sāka atskaitīties. Garais praktiski nekad cukuru nelietoja, tikai uz reta uzbēris uz baltmaizes, smejoties vienmēr atjokojis, re kādu torti sev uzmucīju, vienmēr smīdināja pārējos. 
Robčiks pieteicās pats, pasakot, ka viņš speciāli uz vakariņām bija taupījis, un tikai tagad iebēris tējā, un To Tūzis bija pamanījis. Visi skatieni apstājās pie Ruslana, kurš ēri iekārtojies savā škonkā klusēja, kā ūdeni mutē ieņēmis, un turpināja skatīties televizorā, it kā uz viņu tas viss neattiektos. 

Ruslan, tu ko, krovņaku nožurkoji?- Tūzis pirmais uzdeva jautājumu. A ko, bija tak cukurs, es tak redzēju, ka palicis, kur problēma? Ruslans paskatījies uz Tūzi tikpat droši atbildēja. Valčara piegājis blakus Ruslanam, pieliecās, lai varētu paskatīties Ruslana acīs - Ruslan, tu kādam uzjautāji, vai kāds šodien nav vēl ēdis sev pienākošos cukura devu, nu elementāri kādam palūdzi atļauju, ja jau tu zināji, ka savu cukuru tu biji apēdis? 

Cukurs taču ir krovņaks, bet krovņaks ir svēts, esi tu kreisais vai blatnais, visiem jābūt vienādā daudzumā pieejamam, un nedrīkst tev viņu atņemt un arī nozagt no cita nedrīkst, tu to saproti? Bet tur taču bija čut čut palicis, es domāju, ka tur taču čista varbūt puskarotīte bija pāri palikusi, Ruslans jau nedrošā balsī iebilda un varēja tikai sākt apjaust, ka draudu mākoņi ātri savelkas pār viņa galvu.

 Ruslan, tu taču nožurkoji man piederošo krovņaku, - Valčaras tonis jau bija pārmainījies,- Žurkulēn mazais, - un jau nākamajā mirklī, atvēzējies ar savu labo roku, kurā turēja savu alumīnija krūzīti ar sev tikko aplieto kafiju, no visa spēka trieca to pret Ruslana galvu...... 

Turpinājums sekos.

41 komentārs:

  1. Grāmatu na stuģiju :D

    AtbildētDzēst
  2. Labs pastāsts. Ar šādām gramatikas zināšanām jau var piestrādāt par korektoru interneta portālos, kur pēdējā laikā daudz aplamību.

    AtbildētDzēst
  3. aaa, visu dienu šo gaidīju!!! :) Paldies un paldies :)

    AtbildētDzēst
  4. Aizraujoši. Šobrīd pat vienalga cik autentiski (ja vispār), bet rakstīt jums sanāk.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šis notikums ir autentisks, Valčaras, gan vairs nav starp dzīvajiem.

      Dzēst
  5. Gramatika tiešām laba. Raksts arī. Drīkst zināt, kas bijāt otrpus žogam?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es jau teicu, ka mana iepriekšējā nodarbošanās nav svarīga, bet praktiski darbs bija saistīts ar ļoti daudzu un dažādu dokumentu veidošanu un sastādīšanu, tāpēc laikam izkopusies gramatika. Paldies par komplimentu.

      Dzēst
  6. Ideāla lasāmviela vakaram, Jums tiešām ir talants rakstīt intresanti, jo izlasot gribas uzreiz tuprinājumu stāstam. Var redzēt, kad esat inteleģents cilvēks.
    Cietuma slengs diez paliek pēc iznākšanas no cietuma?
    Vēlējos jautāt, man kāds pazīstams cilvēks sēž Daugavpilī par zādzībām, sēž pirmo reizi, bet vai cilvēks iznākot mainīsies nezags un nelietos narkotikas pēc tādas dzīves skolas kā cietums??

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Zags. Par narkotikām- no paša atkarīgs. Recidīvs ir baigi lielais procents. Diemžēl.

      Dzēst
    2. Cietuma slengs nepaliek, ne pēc gada, ne pēc diviem, pat ne pēc trim, viņš izkopjas tikai laika gaitā, un parādās vecajiem rūdītajiem vilkiem, kuriem te jau ir patstāvīgās mājas. Jo viņi ir pieraduši runāt, tā kā šeit to vieglāk uztver un precīzi saprot. Cietums cilvēku neaudzina, pirmā reize atstās tikai nospiedumu smadzenēs, ja cilvēks sapratīs, ka nekāds kūrorts te patiesībā nav, tad viņam te ļoti negribēs atgriezties, kaut gan narkomāni, tie ir sevišķa suga un atsevišķa stāsta vērts piemērs.

      Dzēst
    3. Man likās ieprieks, ka cilvēku cietums tiešām kkā maina, jo viņš negrib nepakam tur atgriezties. Bet laikam ir gadījumi, kad atkal un atkal viņi tur ir atpakaļ, jo īpaši narkomāni... No tava skatu punkta uz Lv cietumiem paskatījos ar citu skatu, ka ir arī cilvēki sēž pavisam normāli cilvēki, bet ne jau tāpat vien viņi sēž.
      Kā ar pedofīliem, vai viņus tiešām noved līdz pašnāvībām, cik saprotu viņi sež tajā korpusā kur menti, deputāti utt?
      Piedod, ka tik daudz jautājumu :)

      Dzēst
    4. Ir vairāki saskaitāmie, kā šeit var nonākt, no tā nav pasargāts neviens. Runājot par pedofīliem, viņi katru dienu dzīvo nāves bailēs, jo neviens ar viņiem negrib ielaisties, bet daudzi ir gatavi arī uzreiz nogalināt, jo daudzi no mums ir arī tēvi. Tāpēc viņi laužas uz izolāciju, bet daudzi tā arī nevarot to visu pārvārīt, padara sev galu. Pat nolaistie viņus neņem savā barā un uzreiz pazemo daudz nežēlīgāk, bet tur iekšā neviens nejaucas.

      Dzēst
    5. Tā arī viņiem vajag!!! Viņi nav pelnījuši dzīvi!!!
      Labi, gaidīšu nākamos stāstu par Valčaru.

      Dzēst
    6. Ir neviens vien gadījums dzirdēts, ka cilvēks tiek notiesāts par izvarošanu/nepilngādīgā pavedināšanu, bet īstenībā to nav pastrādājis. Vai nu sieviete podstavila lai naudu izkrāptu, vai jaunas meitenes "centīgie" vecāki uzdarbojušies. Viņiem sanāk tāds pats liktenis kā parējiem šīs kārtas notiesātajiem?

      Dzēst
  7. Klau, tu šos palagus tiešām no telefona drukā? :) Bet laikam jau laika pietiek..

    Tā turpināt, ir ļoti interesanti lasīt!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. nekā sarežģīta jau nav, tikai mazliet apnicīgi. Sākām jau formatēt tekstus, bet ar to palīdz 1. sadarbības partneris.

      Dzēst
  8. Un jau tā, ka gandrīz vienalga, par ko sēdi :D Gaidu turpinājumu.

    AtbildētDzēst
  9. Interesants stāsts, gaidu nākamo daļu. Jautājums, pats biji kopā vienā kamerā ar Valčaru?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. No Valčaras vārdiem arī rakstu, cik atmiņa atļauj.

      Dzēst
  10. Kaa ir ar patiesiibu par to, ka 99% no tiem kas ieseezhas, vismaz pirmajaa reizee dabuu galvaa, nu iznjemot, ja aaraa tas cilveeks jau bija autoritaate? Vai tomeer esot godiigam, nemelojot, cienot citus ir iespeejams nedabuut pa zobiem?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paliec vienmēr par cilvēku, pa pieri ir dabūjuši visi praktiski bez izņēmumiem, izņēmumi: ja tas ir vecs cilvēks, vai arī slimība neatļauj to darīt.

      Dzēst
    2. Tu ari pa zobiem jau ravis esi vai pagaidaam Dievs sarga?

      Dzēst
    3. Sen par to nedomāju, tā ir normāla ikdiena kad kāds pats uzprasās, vai arī tu pats atraujies.

      Dzēst
  11. Sen atpakaļ esmu dzirdējis par tādu "pirmo galdu", tād arī zonā eksistē? ja eksistē, tad ko tas īsti nozīmē?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas vairāk attiecināms uz iepriekšējiem laikiem, pie pirmā galda sēž blatnie, tie sabrauc no visiem pirmstiesas cietumiem un te jau viņi sāk savas savstarpējās varkas un biznesus, tas ir statusa apliecinājums, iespējām un hierarhijas pakāpes apliecinājums pārējiem. Gadās, kad blatnie savā starpā kaut ko nepadala un dod iespēju kādam no viņiem pāriet pie otrā vai trešā galda pēc viņa izvēles, bet šobrīd zona ir jau tik tālu mainījusies, ka tev mati var celties stāvus no tā, ko tu ieraugi tur sēžam. Tāpēc vecie zeki vairs nekādu galdu sistēmu negrib atzīt, bet publiski to nesaka.

      Dzēst
  12. Par staastu- sanaak, ka Ruslans bij kluvis par zhurku?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja kāds izsaka predjavu, tad tā jau ir apsūdzība kuru vajag pamatot, ja to spēj pamatot un pierādīt, tad ir uzskatāms, ka ramss ir izbeigts un vainīgais saņem attiecīgo sodu, šajā gadījumā, tavs pieņēmums ir pareizs.

      Dzēst
  13. Ieraugu 3. sērija garāka, opā būs ko lasīt, nepaiet pat pāris minūtes un cauri, un atkal pa īsu. Bet ko darīt? Lasu ar aizrautību, ļoti intresanti. Gaidu nākamo sēriju. :)

    AtbildētDzēst
  14. Sanāk, ka tu biji Valčaras uzticības persona, ja reiz viņš tev visu (līdz pat dialogiem) ir atstāstījis? Vai tomēr kopā sēdējāt vienā kamerā un tu biji aculiecinieks šiem notikumiem?

    AtbildētDzēst
  15. Paldies, ļoti patika lasīt!

    Kā stāsts no citas pasaules, par paradoksu, ka starp ieslodzītajiem pastāv savdabīgas likumi, par spīti tam, ka ārpusē, likumi ir tikuši pārkāpti...

    Vēlos tiešām pateikties par rakstu sēriju, kas, pieņemu, ir saistīta ar kkādiem riskiem.

    AtbildētDzēst
  16. Uzdrukā kādu rakstu par gaiļiem. Vai ir tikpat traki kā to rāda filmās? Varbūt vēl trakāk?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kā filmās rāda, nekad neesmu redzējis. Kāpēc tevi tik ļoti tas interesē?

      Dzēst
    2. Īstie homoseksuālisti cietumā ir tie, kas aktīvie, vai ne? Tikai viņi paši to noteikti negrib atzīt.

      Dzēst
    3. Es nekad to neesmu sapratis, un pieņēmis, tas būtu jājautā viņiem pašiem.

      Dzēst
    4. Un ko tad viņi paši par to saka? Kā vispār tas notiek? Visi par to zina?

      Dzēst
  17. Varbūt varētu kādu atsevišķu rakstu uzrakstīt par narkomāniem? Vai tiešām ir tā, ka ja iesēžas par narkotiku tirgošanu, tad liek narkotikas dabūt arī cietumā?
    P.S. ļoti interesants raksts, nevaru sagaidīt nākošo.

    AtbildētDzēst
  18. Un kas tomeer taadaa situacijaa buutu jaadara? Tomeer jaaciinaas pretii, jaaparaada, ka neesi miikstais un, ka neljausi kaapt sev uz galvas, vai tomeer nevajadzeetu baigi pretoties?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kādā situācijā? Jebkurā situācijā jāsit tik ilgi kamēr spēj noturēties pretim.

      Dzēst
  19. Ļoti smējos par to baltmaizi ar cukuru - kūka :D vo vellos

    AtbildētDzēst