pirmdiena, 2013. gada 9. septembris

Interesanti fakti 1.daļa

Nikolajs Morozovs tika turēts vieninieku kamerā 23 gadus, šajā laikā viš izstrādāja jaunu hronoloģijas uzskaites sistēmu (profesors Fomenko turpina tās attīstību). Viņa ieslodzījuma laikā, viņš sarakstīja vairāk nekā 15000 lapu izcili zinātnisku rakstu, kas skāra šādas sfēras: astronomija, bioloģija, ģeoloģija, vēsture, kultūras vēsture, matemātika, zinātniskais ateisms, fizika, filozofija, ķīmija, lingvistika un citās zinātnēs, un kuros  ir arī vairāki pasaules nozīmes atklājumi.

Garākais cietumsods, kas ir bijis piespriests un izciests ir ticis amerikānim Paul Heydel. 1911. gadā  septiņpadsmit gadu vecumā viņš bija nogalinājis cilvēku. Tiesa konstatēja, ka vainu mīkstinoši apstākļi šājā gadījumā bija viņa vecums un nāves soda vietā Heydel saņēma mūža ieslodzījumu. No pirmstermiņa atbrīvošanas, sev zināmu iemeslu dēļ viņš bija atteicies un sēdēja vēl gandrīz visu divdesmito gadsimtu - 69 gadus, 1911-1980. un kā 86 gadus vecs vīrietis, viņš tika atbrīvots un atstāja cietumu Fishkill Beacon, kas bija jāveic, lai viņu  varētu ierakstīt Ginesa rekordu grāmatā. Par viņa tālāko likteni nav nekas zināms.
 
28 gadus pavadīja vieninieku kamerā arī Nelsons Mandela, un visus šos gadus viņu uzticīgi gaidīja viņa sieva Winnie, kuru viņš tomēr drīz vien pameta pēc savas triumfiālās atbrīvošanas (viņš sēdēja cietumā Robenas salā, kura ir slavena ar necilvēcīgiem apstākļiem).  
Krievijā, garākā secinājumu var pieprasīt tiesību aktīvists Nizametdinov Akhmedov, kas pavadīja (gan ar pārtraukumiem), vairāk nekā 30 gadus.

Amnesty International uzskata, ka ilgākais laiks, kas pavadīts vieninieku kamerā pieder Woo Jong Gak(40 gadi), bet viņam ir nopietns konkurents, par kura likteni tomēr ir maz zināms.Tas ir Kim Sung-Mun, kurš tika arestēts Seulā 1951.gadā par spiegošanu Ziemeļkorejā. Organizācijai ir dati tikai  līdz 1994.gadam, pēc tam informāciju nav bijis iespējams iegūt pastāvošā režīma dēļ.

Rekords, tiesa gan ne vieninieku kamerā, bet tomēr tāds skaitās,  pieder austrālietim Bill Wallace, kurš 1925. gadā nošāva cilvēku, un cietumā pavadīja pēdējos savas dzīves 69 gadus, kur arī mira.
 

2 komentāri:

  1. Nākamā sadaļa būs "Foto receptes"? Būtu labāk turpinājis stāstu...

    AtbildētDzēst
  2. Tiešām interesanti bija lasīt, vajag ko tādu, kas parāda, kā ir patiesībā.

    AtbildētDzēst